Informații utile Grecia

Suprafata: 131.944 km2

Asezarea geografica: 34°50" - 41°45" latitudine nordica, 19°20" - 28°15" longitudine estica

Populatia: 10.256.000 locuitori

Densitatea populatiei: 76 locuitori/km2

Capitala si orasul cel mai mare: Atena, 3.096.775 locuitori

Limba oficiala: greaca

Produse importate: combustibili, produse din industria de masini, produse chimice, fier si otel, mijloace de transport, materiale plastice.

Produse exportate: produse alimentare , tutun, fier si otel, stafide, aluminiu, bumbac, ulei de masline.

Moneda oficiala: EURO

Produsul intern brut PIB: 95.000 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Grecia este alcatuita din capatul sudic al Peninsulei Balcanice si peste 2000 de insule care reprezinta aproximativ 20% din suprafata totala a tarii. O mare parte a Greciei este din stanci si calcar aspru in care apa patrunde usor si exista putine izvoare de suprafata. Linia de litoral este stancoasa si are o lungime de aprox. 4000 km. Exista trei lanturi muntoase principale. Muntii Pind se intind din Albania pana in Peninsula Pelopones; mai departe spre est, in Macedonia, se afla lantul muntos care contine cel mai inalt munte din Grecia, Muntele Olimp (2917 m). Al treilea lant muntos important sunt muntii Rodopi in nord-est, care separa Grecia de sudul Bulgariei. Exista doar suprafete mici de ses , cele mai mari fiind langa Salonic si in Tesalia. Creta (8336 km2), cea mai mare dintre insule, este o continuare a amuntilor peloponezi. Principalele grupuri de insule sunt Cicladele in sudul Marii Egee, aprox. 200 de insule mici, Insulele Ionice de langa coasta de vest. Insulele Egee si Insulele Sporade de Sud de langa coasta Turciei.

 

Clima
Grecia are o clima mediteraneana cu veri calde si secetoase si ierni umede si reci..Parte nordica prezinta caracteristici continentale, cu veri calde, precipitatii mai multe si ierni mai reci. Temperatura medie a Atenei este de 28°C in iulie si 10°C in ianuarie, cantitatea de precipitatii fiind de 40 cm pe an. Vara sunt trei luni practic secetoase. La Salonic, in nordul tarii, temperatura medie este de 26°C in iulie si 5°C in ianuarie, cantitatea precipitatii fiind de 50cm. Ploile sunt mai abundente in muntii din vest, unde cad pana la 1500 mm pe an, in unele locuri pe insula Korfu cad 1300 cm de precipitatii. In muntii din nordul Greciei sunt ninsori dese.

 

Transportul
Peisajul muntos si stancos a impiedicat modernizarea soselelor si a cailor ferate, dar ele s-au imbunatatit in ultimii 20 de ani. Sunt 2.650 km de cai ferate si 5.500 km de sosele, din acre peste un sfert sunt nepavate. Olympic Airways este o linie aeriana internationala, si flota marina greaca este ca marime a doua din lume, reprezentand aproape 10% din tonajul lumii. Principalele porturi sunt Pireu si Elevsis, langa Atena, Salonic si Volos.

 

Turismul
Caldura verii si cerul senin atrag milioane de vizitatori din tarile mai nordice ale Europei. Plajele, insulele si arhitectura cladirilor sunt principalele atractii turistice, numarul turistior este de peste sapte milioane pe an.

 

Agricultura
Agricultura este activitatea de baza in majoritatea tarii , 25% din forta de munca fiind angajata in agricultura. In anii 1960 mai mult de jumatate de din forta de munca lucra in aceasta ramura. 30% din suprafat terenului arabil este folosit pentru agricultura, 40% pentru pasunat. Se cultiva in principal grau, pe timp de iarna pentru a valorifica precipitatiile din aceasta perioada. Se mai cultiva sfecla de zahar si cartofi, si orez in regiunile cu clima adecvata. Pentru export se cultiva tutun, bumbac, struguri si masline. Podgoriile se gasesc in principal in sud, iar tutunul in nord. Grecia fiind pe locul trei in lume in furnizarea uleiului de masline. Sunt importante si culturile de portocale, lamai si mandarine. Oile si caprele sunt crescute in multe locuri, deoarece pot trai pe pasuni mai sarace. 20% din suprafata tarii este impadurita.

 

Industria
Majoritatea ramurilor industriei sunt legate de transportul maritim si de agricultura, insa din anii 1960 s-au dezvoltat foarte mult industria chimica, txtila si de prelucrare a metalelor. Diavata este un centru petochimic si la Elevsis exista o uzina de otel, ambele orase fiind influentate de apropierea de Atena si Salonic, principalele centre industriale. In bogatele tinuturi joase se practica moraritul , productia de tutun , bumbac, ulei de masline si uscarea fructelor. Dezvoltarea turismului a contribuit la dezvoltarea industriei bunurilor de consum. In ultima vreme se fabrica si dantela, produse textile , produse de olarit .

 

Pescuitul
Coasta crestata si solurile sarace au dus la implicarea multor sate in pescuit , desi resursele de peste au fost mult reduse. Prada principala o constituie calmari, barbunii si sardelele.

 

Mineritul si Energia
In munti se gasesc zacaminte mici ale multor minerale , incluzand azbestul (3.9 milioane de tone), bauxita (2.2 milioane de tone0, cromita (220.000 tone), carbunele, fierul, plumbul, lignitul, manganul si nichelul. Aluminiul , nichelul si fierul sunt sunt prelucrate in intreprinderi locale..72% din electricitate sunt produse de centrale termoelectrice , folosind si combustibili importati si 28% provin din hidroelectricitate

 

Orase
Atena este capitala tarii din 1833. In Atena Mare, care include si portul Pireu, se gaseste aproape o treime din populatia totala si 60% din capacitatea de prelucrare industriala. Salonic (740.000 locuitori) este singurul centru industrial important in afara de capitala. Patras (172.750 locuitori) se remarca prin produsele sale agricole.