Informații utile Israel

 Informații utile Israel


1)  bagajul de mână: nu trebuie să depășească 7 kg. Pe acesta îl veți avea în permanență cu dumneavoastră. Nu este permis accesul cu lichide, alimente,  obiecte ascuțite sau produse cosmetice. Rezervați un loc anume pentru a avea actele (pașaportul și biletele de avion) la îndemână în permanență.

2) bagajul de cală: este cel pe care îl lăsați autorităților din aeroport și pe care îl veți recupera la sosirea în Israel. Este posibilă deschiderea bagajelor pentru o examinare politicoasă. Pasagerilor li se solicită de către reprezentantul securității zborului date despre modul cum au fost pregătite bagajele (personal sau cu ajutoare) și destinația bunurilor transportate.  Trebuie să cunoașteți conținutul bagajului dumneavoastră. În cazul în care există suspiciuni cu privire la conținutul anumitor pachete, veți fi rugați să le lăsați în aeroport.

3) acte necesare: Pașaport biometric sau pașaport românesc. Asigurați-vă că pașaportul are valabilitate cel puțin 6 luni de la data întoarcerii. În caz contrar, vă va fi refuzată trecerea. În cazul în care v-ați schimbat pașaportul de curând, este recomandat să-l aveți și pe cel vechi. Dacă doriți să călătoriți ulterior  în țări arabe sau musulmane (cu excepția Egiptului și Iordaniei), solicitați ofițerului de frontieră să vă aplice ștampila de viză pe formularul completat la intrarea în țară, și nu pe pașaport, altfel e posibil să vă fie refuzată intrarea în țări ostile Israelului.

4) minorii: trebuie sa aiba acordul scris al ambilor parinti ( sau a celui care nu ii insoteste) legalizat la notariat  pentru a parasi tara si trebuie sa calatoreasca insotiti de un adult. In cazul in care insotitorul nu este unul din parinti, trebuie sa prezinte autoritatilor cazierul judiciar.

4.1) Ca urmare a intrării in vigoare a Legii nr. 248/20.07.2005, publicată in Monitorul Oficial nr. 682/29.07.2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinatate începând cu data de 29 ianuarie 2006, data intrării in vigoare, cetăţenii români cu vârstă sub 18 ani nu mai pot călători în străinătate neînsoţiţi.

Pentru călătoria minorilor,  este necesar să fie însoţiţi obligatoriu de una din următoarele persoane:

1. unul din părinţi aflat în posesia declaraţiei celuilalt părinte, declaraţie autentificată de către notar, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei;

2. un adult aflat în posesia cazierului judiciar şi a declaraţiei autentificate din partea ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei.

5) ora locală: în Israel este aceeaşi cu ora României, cu excepţia unei luni când în Israel va fi cu 1 oră în urmă.(de 2 ori pe an in perioada martie – aprilie si septembrie – octombrie)

6) moneda locală: în Israel – SHEKEL-ul, paritatea este aprox. 3,5 shekeli 1 dolar american  şi 4,5 shekeli pentru 1 Euro

7) banii: se pot schimba la bănci sau la birourile de schimb valutar din cadrul hotelului; vă rugăm să aveţi grijă la hoţii de buzunare.

Atenţie AŞADAR ÎN LOCURILE AGLOMERATE.

8) telefoane: companiile Orange/ Vodafone oferă serviciul de roaming. Convorbirile telefonice efectuate din camera de hotel sunt mai scumpe decât cele efectuate de la telefoanele publice;

Nu lăsaţi obiectele de valoare (bani, bijuterii, paşaport, bilet de avion) la întâmplare în camera de hotel; vă recomandăm să le depozitaţi în locurile special amenajate: seiful de la recepţia hotelului, sau să le purtaţi cu dvs.

9) îmbrăcămintea / încălţămintea adecvată: iarna şi primăvara este recomandată îmbrăcămintea variată, atât subţire cât şi groasă, deoarece diferenţele de temperatură între zi şi noapte sunt semnificative; ziua temperatura este în medie de 20 grade C, iar noaptea 10 – 12 grade C. Vara (mai - septembrie) temperaturile sunt de 30 – 40 grade  în timpul zilei, de aceea sunt recomandate hainele subţiri din bumbac. Încălţămintea trebuie să fie cât mai comodă, iar îmbrăcămintea adecvată mersului în pelerinaj. Bărbaţii să nu poarte pantaloni scurţi şi femeile să poarte fuste şi bluze cu mâneci.

10) unele deplasări sunt lungi – în special în Ierusalim, pelerinajul se desfăşoară pe jos. De aceea trebuie să aveţi o încălţăminte comodă şi să fiţi apţi pentru efort. Dacă nu puteţi face efort, discutaţi cu ghidul dvs şi împreună hotărâţi ce obiective din ziua respectivă puteţi vizita.

11) sănătateNu trebuie să lipsească din bagaj medicamentele pentru deranjamente stomacale, răceli, plasturi etc;

12) accesul cu camera video/ aparat de fotografiat: la unele obiective turistice este permis sau în unele cazuri interzis; verificaţi întotdeauna aceste reguli cu ghidul dvs.;

13) hotelurile: în care vom sta sunt cotate la 3 şi 4 stele – clasificare locală.

14) apa potabilă – se poate procura apa plată din autocar, preţul ei fiind de 1 dolar sticla de 0,5 l Consumaţi doar apă îmbuteliată.

15) programul acţiuniipoate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.