Mănăstirea Țigănești

Înconjurată din trei părţi de Lacul Bălteni, este atestată documentar în 1780. Dar legenda susține că pomelnicul mănăstirii începe cu Mihai Viteazul și că ea ar fi fost zidită de călugări români de la muntele Athos, pe când aici se întindeau  codrii Vlasiei.

Istoria atestă ridicarea unui schit de lemn de familia Clăpescu  pe locul donat de boierul Matei Țigănescu. Din acest schit de lemn s-a păstrat Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe. Călugării de la schit au fost transferați la mănăstirea Căldărușani, iar în locul lor sînt aduse maicuțe (1805).

În anul 1812 în locul bisericii de lemn s-a ridicat biserica de zid  avându-l ca ctitor  pe Radu Golescu. Biserica a fost pictată de mai multe ori, ultima repictare a fost efectuată de pictorului Belizarie din Pitești.  Un inters deosebit prezintă biserica cimitirului în stil post brâncovinesc. Mănăstirea deține o minunată colecție de artă bisericească și carte veche. Tot aici în  atelierile sale se țese pânza pentru hainele preoțești.

 


Nu sunt produse în această categorie.