Betleem ("Casa pâinii", în limba ebraică) este oraşul în care s-a născut Iisus Hristos (Matei 2.1,5,6,16; Luca 2.4,15; Ioan 7.42; Miheia 5.2), aflat la 8 km sud de Ierusalim, în provincia Iudeea. Naşterea lui Iisus Hristos în Betleem a fost profeţită în secolul VIII î.Hr. de proroocul Miheia în cartea biblică care-i poartă numele (Miheia 5, 2, 5).

Betleemul era cetatea regelui profet David (I Regi 16, 1) și locul unde el a fost uns rege de proorocul Samuel (I Regi 16, 4-13).

Locuri de rugăciune și pelerinaj

În anii 325-327 împărăteasa Elena a inițiat construcția a două biserici la Betleem. Una pe locul nașterii Domnului într-o peșteră de păstori; această biserică a fost sfințită la 31 mai 339 și mai apoi rezidită de împăratul Iustinian la începutul secolul al VI-lea.

O a doua biserică a fost ridicată, tot la inițiativa sfintei Elena, în imediata apropiere a Betleemului, în localitatea Beit Sahur, pe locul unde îngerul s-a arătat păstorilor ca să le vestească nașterea lui Iisus; tot aici se găsește grota care, după tradiție, adăpostește mormântul păstorilor. Deși din bazilica sfintei Elena nu au mai rămas astăzi decât ruinele (care arată că biserica a fost refăcută în mai multe rânduri), o mănăstire ortodoxă a fost zidită mai recent pe acel loc și peștera păstorilor a fost amenajată ca un paraclis.

Nu sunt produse în această categorie.