Situată în judeţul Tulcea, la 6 kilometri de comuna Niculiţel, Mănăstirea Cocoş se află la poalele dealului Cocoşului, înconjurat cu păduri de tei.

Legenda spune că pe dealul respectiv, s-ar fi auzit, cândva, un cântat de cocoş şi o bătaie de toacă, de aici venindu-i şi numele. Zona mirifică i-ar fi atras pe trei călugări, Visarion Făgărăşanu, Gherontie şi Isaia, care la 1833 mergeau spre Muntele Athos. Aşa de frumos li s-a părut locul încât s-au decis să ridice acolo o mănăstire. De aceea au cumpărat pământul de la o localnică şi cu încuviinţarea administraţiei locale musulmane, la acea vreme, au ridicat un lăcaş de cult din nuiele şi lut.

Apoi, Arhiepiscopul Tulcei, Panaret, l-a ridicat pe stareţul Visarion la rangul de Arhimandrit. In 1841 Mănăstirea Cocoş a intrat în evidenta Imperiului Otoman, fiind recunoscută drept centrul spiritual al românilor din Dobrogea.

Abia in 1853 s-a pus temelia unei noi biserici, construită din piatră, alături de cea din nuiele şi lut. Cel care a vegheat la zidirea ei a fost mocanul călugăr Hagi – Ghiţă Poenaru. Apoi, prin 1870 s-a construit o clopotniţă de 30 de metri înălţime şi chiliile din partea de vest.

In 1911, nemaiputând fi consolidate, cele două lăcaşe de cult au fost demolate şi, sub conducerea arhimandritului Roman Sorescu, ajutat de Episcopul Nifon Nicolescu, s-a pornit construcţia unei alte biserici mari, care a fost terminată doi ani mai târziu, fiind pictat în stil neo-bizantin de pictorul italian F. de Biasse.

            O descoperire importantă a fost făcuta din întâmplare în 1971. În urma unei ploi torenţiale, pe o uliţă a comunei Niculiţel a fost scoasă la suprafaţă cupola unei cripte în care s-au descoperit osemintele a patru martiri: Zotic, Attal, Kamasie si Filip. Arheologii au stabilit ca osemintele sunt din anii 303 – 304 , din timpul marii persecuţii a lui Diocleţian.

De aceea, moaştele au fost depuse în Biserica Mănăstirii Cocoş, la loc de cinste, unde mii de pelerini vin in fiecare an să se închine, în special în ziua de 4 iunie când sunt prăznuiţi cei patru sfinţi.

Nu sunt produse în această categorie.