Biserica din Borzesti

Borzesti este un sat din judetul Bacau; astazi, satul a devenit unul dintre cartierele orasului Onesti. Aici s-a nascut si a copilarit Sfantul Stefan cel Mare. Domnitorul Stefan a mostenit mosia de la Borzesti din mosi-stramosi. Biserica din Borzesti poarta hramul  si a fost construita din initiativa lui Stefan Cel Mare intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494.

Stefan cel Mare a ridicat biserica impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda. Biserica din Borzesti a fost construita de  cel Mare (+1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, omorat aici de catre tatari; acest eveniment este pastrat in legendele locului care spun ca Gheorghita a murit in acest loc rapus de sagetile tatarilor.

Borzesti - un loc de legenda

Biserica din Borzesti este renumita pentru legenda ce graviteaza asupra ei. Se spune ca este singura biserica ridicata de Sfantul Stefan nu pentru a comemora o victorie, ci in amintirea prietenului sau, Gheorghita, omorat de tatari in acest loc.

Se spune ca Stefan cel Mare a copilarit mult timp pe Valea Trotusului, iar atunci cand cobora din cetatea de scaun, purtat de tatal sau, Bogdan Voda, sa vada frumusetile tarii, din toata tara Moldovei cel mai mult el indragea Borzestiul.

De Borzesti se legau multe amintiri de-ale voievodului, caci impreuna cu alti copii de razesi Stefan obisnuia sa se joace de-a moldovenii si tatarii in jurul unui stejar falnic, rotund in coroana si gros cat sa-l cuprinda patru oameni.

Jocurile copiilor reflectau vitregia vremii, ei impartindu-se in doua tabere adverse, ce aveau drept capetenie pe Stefanita, pentru ceata de moldoveni, si pe Mitrut, prieten si coleg de joaca de-al sau, pentru tabara tatareasca. Viitorul domn, pe atunci Stefanita, isi arata inca din acel timp abilitatile militare si inteligenta agera.

Tatarii erau spaima Moldovei acelor timpuri, veniti in secolul al XIII-lea din Mongolia. Cucerind si distrugand in calea lor China, Asia Centrala, Persia pana in Orientul Mijlociu si dorind sa treaca pana in apusul Europei, ei intemeiaza in sudul Rusiei o mare putere, ce avea sa devina Hoarda de Aur. Tatarii atacau ca o furtuna, distrugand tot ce le statea in cale, ardeau satele, holdele si se retrageau in aceeasi graba. Pasnicii moldoveni ii considerau ca pe o mare pedeapsa de la Dumnezeu pe acesti navalitori cu parul negru, ochii oblici si cai iuti.

Intr-o frumoasa zi de primavara, glasurile copiilor se amestecau cu cele ale pasarilor. Si din nou se-ncinse joaca pe miristea Borzestiului. Stefanita, cu ceata sa, prinse a lupta contra lui Mitrut si ceata tatareasca. Lupta a durat mai bine de un ceas, caci tare era Stefan, tare era si Mitrut! Dar, in cele din urma, puiul de domn a iesit invingator si a prins a judeca pe hanul tatar, intrebandu-l: de ce-i ataca tara de ce ii omoara supusii de ce da foc satelor de ce nu isi munceste pamantul in tara lui.

In urma judecatii, micutul han tatar urma sa fie spanzurat pentru faradelegile sale. Mitrut nu mai putea de bucurie ca va fi legat de subsuori si ridicat cat mai sus in coroana stejarului. Dar, acolo sus, rasul i s-a oprit si a ingalbenit la vederea adevaratilor tatari care veneau in goana. Ceilalti copii nu au mai avut timp sa-l dea jos si Mitrut a cazut ucis de sageata hanului.

Stefanita si-a jurat ca il va razbuna pe Mitrut cu mana lui, iar daca hanul va trai pana va creste el mare, il va spanzura de stejarul din Borzesti. Timpul a trecut si Stefan a urcat in scaunul Moldovei, iar prima grija a fost sa cuminteasca hoardele tatare care faceau atata rau tarii. Si iesind biruitor, Stefan l-a judecat pe hanul tatar, acelasi care l-a omorat pe Mitrut sub stejarul din Borzesti, si l-a spanzurat de ramurile acestuia.

http://www.crestinortodox.ro

Nu sunt produse în această categorie.