Grădina Botanică "Anastasie Fătu" din Iaşi

Are 12 secţii: Ornamentală, Complexul de Sere, Sistematică, Plante Utile, Rosarium, Didactică-Experimentală,  Dendrologică, Biologică, Flora şi Vegetaţia României, Flora Globului, Plante Memoriale, Recreativă. Aici  mai este un lac şi pârăul Podgoriilor, o pepenieră, o mlaştină, o gospodărie anexă şi un pavilion central.

Secţia Ornamentală 

O zonă care încântă vederea şi îi îndeamnă pe toţi vizitatorii să cunoască mai bine natura... Secţia Ornamentală merită să fie vizitată în orice anotimp, deoarece plantele au fost în aşa fel amplasate şi grupate, încât să se remarce potenţialul decorativ în orice moment al anului. Secţia Ornamentală dispune de o suprafaţă de 4 ha de teren, 400 m2 de seră, precum şi 72,60 m2 solar.

Subsecţia pentru nevăzători  Tot aici veţi găsi şi o zonă deosebită a grădinii, dedicată persoanelor nevăzătoare. Plantele acestea aflate în această subsecţie unicat în România sunt puternic aromate, astfel încât să poată fi recunoscute cu uşurinţă. Taxonii prezentaţi se caracterizează printr-un conţinut ridicat în uleiuri eterice, glicozide, răşini, balsamuri, taninuri, alcaloizi, fitonicide şi insecticide vegetale, emanând mirosuri puternice la atingere, pipăit şi miros. Zona destinată nevăzătorilor a fost înfiinţată în toamna anului 1991.

Secţia Complexul de Sere

Serele grădinii vă deschid poarta spre o lume a exotismului, cu peste 3000 de plante din zone subtropicale, tropicale şi ecuatoriale. Din anul 2007 a fost transferată la Complexul de Sere şi colecţia de bonsai, alcătuită atât din plante originare din România, cât şi din plante exotice. Complexul de Sere are o suprafaţă totală de 3.800 m2 şi este alcătuit din 12 compartimente, din care 9 sere sunt deschise pentru vizitatori, 3 sere fiind rezervate pentru cercetări ştiinţifice.

Secţia Sistematică

Cu o suprafaţă de cca. 4,5 ha, est situată în partea stângă a intrării principale în grădina botanică, având ca centru de focalizare un Auditorium (în jurul căruia vizitatorul poate cunoaşte câteva dintre plantele rare şi ocrotite din România), precum şi un bazin cu plante acvatice cu specii spontane din râurile şi lacurile din România.

Secţia Plante Utile

În această secţie sunteţi invitaţi să faceţi cunoştinţă cu plantele care ne ajută foarte mult în viaţă: plantele cu diferite utilităţi. Apelăm la acestea pentru a ne proteja în faţa răcelii sau a ne ajuta să ne relaxăm prin aromele deosebite pe care le împrăştie în jur, le folosim pentru a ne condimenta mâncarea sau pentru a fabrica hârtie.

Secţia Rosarium

Coborând treptele de piatră cioplită de la intrarea principală, veţi ajunge în paradisul trandafirilor floarea-regină. Vă aşteaptă aici soiuri deosebite de trandafiri, aşa cum le spune şi numele: "Roşu de Timişoara", "Bucurie de Mai", "Luchian", "Foc de Tabără" etc.

Secţia Didactică-Experimentală

Secţia este un laborator în mijlocul naturii, unde studenţii, elevii şi iubitorii de natură pot desfăşura lecţii practice sau chiar lucrări de cercetare. Secâia aluat fiinţă în anul 1974, pentru a îmbina învăţarea cu aspectele practice legate de creşterea plantelor şi cercetare. Aici veţi găsi o pepenieră de trandafiri, o plantaţie de trandafiri pentru flori tăiate şi diverse culturi. Secţia este amplasată în vecinătatea Rosariumului, în partea de Sud-Est a Grădinii Botanice şi ocupă o suprafaţă de 4,2 ha.

Secţia Dendrologică

Cuprinde colecţii de arbori şi arbuşti grupate pe genuri în funcţie de genuri ecologice; întâlnim atât specii lemnoase indigene, cât şi exotice, actimatizate şi naturalizate. În amenajarea secţiei s-a urmărit realizarea unui cadru cît mai natural.

Secţia Biologică

Cum au evoluat plantele? Cum este organizată lumea vegetală? Cum se adaptează la alt mediu? Ce influenţă avem noi, oamenii, în dirijarea procesului evolutiv?

Aici în această secţie veţi găsi răspunsurile la toate aceste întrebări. Aflată chiar în centrul grădinii, secţia găzduieşte două stâncării pe care se pot observa aspecte ale evoluţiei vieţuitoarelor. Există şi o subsecţie care prezintă adaptările plantelor la polenizarea prin vânt sau cu ajutorul animalelor şi la răspândirea fructelor şi a seminţelor.

Secţia Flora şi Vegetaţia României

Aici găsiţi cele mai importante specii de plante şi vegetaţie de pe întreg teritoriul ţării. Dacă veţi parcurge secţia veţi putea admira plante organizate pe principalele zone şi etaje de vegetaţie din România.

Secţia Flora Globului

O lume întreagă într-un singur loc! Aici puteţi remarca plante din toate colţurile pământului, în insule de vegetaţie care respectă specificul zonei de origine. Secţia este cu atât mai spectaculoasă cu cât grupurile de plante ce reprezintă diverse regiuni de pe glob sunt amenajate pe teren stâncos şi sunt extrem de variate. Pe tot parcursul anului amatorii de natură se pot bucura de plante înflorite primăvara, de umbră şi răcoare vara, toamna de arbori cu frunze variat colorate, iar iarna de plante cu fructe pesistente. 

Secţia Plante Memoriale

Cele mai importante momente ale vieţii noastre au un parfum de flori. Naşterea este asociată cu florile de cireş, cete de nu-mă-uita, stângenei, viorele sau panseluţe. Căsătoria se sărbătoreşte prin margarete, albăstrele, floarea miresei, crini. Moartea şi comemorările sunt asociate cu trandafirii, gladiolele, daliile şi lăstarii de brad ce simbolizează veşnicia vieţii.

Secţia prezintă specii de plante legate de evenimente cruciale din existenţa omului, de viaţa unor personalităţi naţionale sau eroi a poporului român (stejari, goruni, tei, plopi, mesteceni, corni şi meri pletoşi, consacraţi Domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare, lui Horea, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza, poetului nepereche Mihai Eminescu etc.).

Secţia are o suprfaţă de 1 ha şi este amplasată în preajma Bisericii Sfinţii Atanasie şi Chiril, construită în 1638 de către domnitorul Vasile Lupu.

Secţia Recreativă

Aici este locul în care vă puteţi recrea cu adevărat în mijlocul naturii. Zona a fost special amenajată pentru ca vizitatorii să poată să se bucure de plimbări în pădure şi de adevărate momente de relaxare în linişte pe iarba verde. Veţi întâlni aici grupări de pin negru austriac şi mesteacăn. Malurile micilor pârâuri sunt plantate cu salcii plângătoare, care creează un cadru larg şi primitor ce pedispune la meditaţie.

Secţia are o suprafaţă de 6 ha, fiind amplasată la extremitatea nordică a Grădinii Botanice, la doar 15 minute de lac.

Nu sunt produse în această categorie.