Mănăstirea Curchi

Acest sfânt locaş  a fost ctitorit în 1773 de Iordache Curchi tuns în călugărie cu numele de Ioan.

În 1810 un ofiţer din armata rusă, dar de origine transilvănean, Teodor Sabău a zidit prima biserică de piatră în cinstea Naşterii Maicii Domnului.

 Către 1830  în mănăstirea Curchi se încearcă întroducerea vieţii de obşte ca în toate mănăstirile basarabene. Dar întrucât mănăstirea se afla sub personala supraveghere a arhiepisopului-vicar, ea şi-a păstrat statutul de aşezământ monahal fără viaţa de obşte fiind numită arhierească.

Pe parcursul sec XIX-ce mănăstirea prosperă şi către 1913 devine cea mai bogată din Basarabia. Mănăstirea avea o bogată bibliotecă, o şcoală pentru copii şi adulţi, un orfelinat.

Aici a învăţat carte  Mitropolitul Gurie Grosu al Basarabiei. Printre odoarele de preţ se număra cea mai reuşită copie a icoanei făcătoare de minuni de la mănăstirea Neamţ.

La începutul războiului, supusă unui intens bombardament de artilerie a fost grav avariată monumentala catedrală a mănăstirii “Naşterea Maicii Domnului”.

Pentru restaurare au donat bani mai multe personalităţi printer care se numără şi Maiestatea Sa  Regele Mihai a României fiind înscris în rândul ctitorilor. În perioada societică  complexul monastic ajunge  spital de psihiatrieşi doar în 1992 se începe restaurarea  aşezământului monahal.


Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei.

Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII - XIX. Este compusă din cinci biserici, două cladiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire și un bazin de piatra.

Biserica "Nașterea Maicii Domnului", construită în 1775 de către Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica "Sf. Nicolae" (1808 - 1810) este construită în stilul clasicismului cu elemente de baroc. Tot ansamblul e înconjurat de un zid înalt de piatră. În perioada sovietică mănăstirea a fost transformată în spital de psihiatrie.  Pe teritoriul Mănăstirii viețuiesc circa 30 de călugări, dar numărul crește pe zi ce trece.


Nu sunt produse în această categorie.