Cetatea Hotin

Judeţul şi-a luat numele de la cetatea HOTIN, poziţionată în faţa Camenitei - bastion al Poloniei de altădată, la apele Nistrului.

Istoricul profesorul Nicolae Iorga  o descrie astfel în cartea sa "Neamul românesc în Basarabia" :
" Meşteri din Podolia sau italieni au lucrat Hotinul cel nou, pe la 1400. Ei au făcut din piatra bine potrivită şi amestecată cu linii de cărămidă, pentru podoabă, un masiv rotund de zidarie straşnică, ce se ridică drept pe malul Nistrului puternic.

Turnuri se umflă pe la colţuri, tot aşa de uriaş plănuite şi aduse la îndeplinire. În centru se făcură încăperi de rugăciune şi locuinţă, şi printre năruiturile de acum, printre multele schimbări, care au pierdut astăzi mai orice înfăţişare, rămâi uimit când vezi semnele deosebitoare ale arhitecturii din veacul al XV-lea al Moldovei.

Casele acestea care au fost spoite cu roşu pentru haremul vreunui paşă, au fereşti de piatră albă, în arcuri sfărâmate, şi o uşă de biserică în care se taie trei rânduri de linii împodobite, ca la uşa bisericii din Scânteie, clădită de Ştefan cel Mare.

Colo sus, pe zidul acela măreţ, fereşti mai mici au ciubuce de piatră săpată, care se taie în unghiuri drepte, şi se vede chiar prin spărturi o poartă de şapte - opt arce în cadrele ei iîdrăzneţe, care e desigur, cea mai frumoasă din toate vechile clădiri româneşti. Ea e sfărâmată în parte, drumul la dânsa s-a rupt, şi ar trebui să te caţeri prin bolovanii risipiţi ca s-o vezi mai bine ".

Principala aşezare este Hotin . Fiind oraşul cel mai de Nord al ţării Moldovei. Ca vechime şi dezvoltare istorică oraşul este anterior întemeierii Moldovei. O legendă istorică despre întemeierea cetăţii glăsuieşte că ideea zămislirii acestei zidiri ar fi aparţinut unui vestit rege dac, care ar fi ales anume aici locul de înălţare.

Cetatea lui a fost construită de Alexandru cel Bun cu ajutorul litvanilor marelui principe Vitold, întinsă şi fortificată mai târziu de Petru Rareş.

Punct strategic de prim ordin, cetatea a servit deseori de adăpost boierilor răsculaţi şi domnitorilor răsturnaţi din scaun.


Nu sunt produse în această categorie.